Voor afspraken bel 076 5201180

  • Start
  • Blog
  • Huidtherapeut versus dermatoloog en schoonheidsspecialist

Huidtherapeut versus dermatoloog en schoonheidsspecialist

Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen een dermatoloog, een huidtherapeut en een schoonheidsspecialist?

britt blog

Voor velen blijkt dit nog onduidelijk merken wij in de praktijk.

Huidtherapeut

De huidtherapeut is een paramedisch specialist in het behandelen van de gezonde, zieke of beschadigde huid. Hiervoor hebben wij een 4-jarige HBO opleiding Huidtherapie gevolgd. Huidtherapeuten vallen onder artikel 34 van de wet BIG (Wet op de Beroepen in Individuele Gezondheidszorg). Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit in de gezondheidszorg. Om de titel huidtherapeut te mogen behouden en geregistreerd te blijven staan in de wet BIG wordt de huidtherapeut verplicht nascholingen te volgen.
Bron: www.huidtherapie.nl

Demartoloog

Een dermatoloog (huidarts) behandelt mensen met aandoeningen van de huid en de daaraan grenzende slijmvliezen. De dermatologie is een medisch specialisme dat zich in brede zin richt op de diagnostiek en behandeling van huidziekten en van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
Bron: www.nvdv.nl

Schoonheidsspecialist

Een schoonheidsspecialist voert een verzorgende, ontspannende en cosmetische handeling uit op het gezicht en lichaam. Een schoonheidsspecialist verzorgt de huid, geeft een make-up of advies voor de behandeling van huidproblemen, verkoopt (cosmetische) producten en geeft de klanten een persoonlijke, deskundige en hygiënische behandeling.
Bron: www.wikipedia.org

Maar met welk probleem ga je nu naar welke professional?

Dit blijkt soms wat lastig. Logisch, want de beroepen overlappen elkaar op een aantal vlakken. Een huidtherapeut werkt op paramedisch niveau. Dit wil zeggen dat we geen medicatie mogen voorschrijven of diagnose mogen stellen. Een dermatoloog mag dit uiteraard wel.

Sommige huidaandoeningen zijn beter te behandelen met medicatie, denk hierbij bijvoorbeeld aan eczeem of psoriasis. Hiermee kun je dus beter naar een dermatoloog gaan.

Andere huidproblemen behoeven begeleiding in de vorm van een therapie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de behandeling van littekens, brandwonden, oedemen, open wonden, acne en overbeharing. Er is niet altijd medicatie nodig om deze aandoeningen te verbeteren, maar het heeft wel (para)medische aandacht nodig. In dat geval kun je terecht bij een huidtherapeut.
Een schoonheidsspecialist kan zich specialiseren op verschillende vlakken.
Zo zijn er schoonheidsspecialisten die zich ook gespecialiseerd hebben in de behandeling van acne en overbeharing. Niet iedere schoonheidsspecialist heeft deze specialisatie. Degenen die dit wel hebben staan hiermee geregistreerd bij het ANBOS.

Belangrijk is de samenwerking tussen de disciplines. We kunnen elkaar namelijk goed aanvullen. Als je twijfels hebt over waar jouw probleem het beste past, kun je altijd advies vragen bij een huidtherapeut. Indien we inschatten dat jouw huidprobleem beter past bij een andere discipline zullen we dit ook aangeven.

Britt den Reijer
HuidTherapeutisch Centrum Breda


 

HuidTherapeutisch Centrum

Gezondheidscentrum Kapelhof
Kapelstraat 66 - 1a
4817 NZ Breda

Tel: 076 520 11 80
Mobiel: 06 124 306 09
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Locatie Haagse Beemden

Paramedisch Centrum Heksenwiel
Heksenakker 1
4823 JZ Breda

Locatie Etten-Leur (GESLOTEN)

Paramedisch Centrum Etten-Leur
Liesbosweg 40a
4872 NE Etten-Leur

Wij zijn aangesloten bij

Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten
Kwaliteitsregister Paramedici