Voor afspraken bel 076 5201180

 • Start
 • Blog
 • Geschikt of ongeschikt voor laserontharing

Geschikt of ongeschikt voor laserontharing

Niet alle haren en huiden zijn geschikt voor laserontharing.

britt blog

Hier wil ik voor jullie even op een rijtje zetten wanneer een behandeling met laser wel mogelijk is en wanneer niet.

 1. Allereerst is het belangrijk dat de haar pigment bevat, dus dat deze donker 
is van kleur. Dit is zo belangrijk omdat een laser zich kan richten op 3 verschillende chromoforen (=doelen), namelijk water, (oxy-)hemoglobine (dit zit in bloed) of pigment. Een blonde of grijze haar bevat nauwelijks pigment, geen water en geen (oxy-)hemoglobine en zal dus niet reageren op een laserbehandeling. Rood haar reageert helaas ook niet altijd goed op de laser. Dit komt doordat de kleur van een haar uit 2 soorten melanine (= pigment) is opgebouwd. Het donkere soort melanine (eumelanine) reageert goed op de laser. Een rode haar bevat echter overheersend het lichte soort melanine (feomelanine). Dit pigment wordt door de laser vaak niet geraakt.

 2. De haar moet dik genoeg zijn. Donsbeharing kan over het algemeen niet behandeld worden met de laser. Alleen in een consult met één van de huidtherapeuten kan bepaald worden of de haren dik genoeg zijn om met de laser behandeld te worden.

 3. In de huid zit uiteraard ook pigment. Zolang de huid niet zongebruind is, kunnen we heel veel huidtypes laseren. Fitzpatrick huidtypen I,II, III, IV en V kunnen vrijwel altijd behandeld worden. Type IV vergt een beoordeling door een huidtherapeut. Deze beoordeling doen we sowieso graag, omdat het niet eenvoudig is om iedere huid in één van de Fitzpatrick huidtypen te plaatsen.

  Huidtype    Zonverbranding   Bruining   Uiterlijke kenmerken
               
   I   Altijd en zeer snel   Nooit   Zeer lichte huid; vaak sproeten; rood/lichtblond haar; blauwe ogen
  II   Meestal en snel   Nauwelijks en langzaam   Lichte huid; blond haar; grijze, groene of blauwe ogen
  III   Weleens   Meestal en gemakkelijk   Licht getinte huid; donkerblond tot bruin haar; vrij donkere ogen
  IV   Bijna nooit   Gemakkelijk en goed   Getinte huid; donker haar; donkere ogen
  V   Nooit   Goed   Bruine huid; donker tot zwart haar; donkere ogen
  VI   Nooit   Goed   Donker bruin / zwarte huid; zwart haar; donkere ogen.


 4. De huid mag niet zongebruind zijn. Als de huid zongebruind is, komt het pigment hoger in de huid te liggen. De laser richt zich op pigment en maakt geen onderscheid tussen huid of haar. Het risico bestaat dat het pigment in de huid geraakt wordt in plaats van het pigment in de haar. Hierdoor kunnen pigmentloze vlekken ontstaan (hypopigmentatie). Dit kan nog bijtrekken, maar dat heeft erg veel tijd nodig en in het ergste geval kan het blijvend zijn. Dit willen wij echter voorkomen. Dat houdt in dat 6 weken voor de behandeling en 6 weken erna een goede zonbescherming gebruikt dient te worden. In deze periode geen zon, zonnebank of zelfbruinende producten gebruiken is belangrijk.

 5. Het laatste punt is dat er een aantal medicijnen zijn waarbij niet gelaserd mag worden. Het gaat hierbij met name om de medicatie waarbij lichtovergevoeligheid een bijwerking is of kan zijn. Bij een aantal medicijnen is het zelfs zo dat we tot 6 maanden na het gebruik ervan moeten wachten om met laser te gaan behandelen. Zouden we op dit moment toch laseren, kunnen er brandwonden ontstaan, die eventueel pigmentvlekken/ littekens kunnen achterlaten. Of dat bij uw medicatie het geval is, kunt u uiteraard voorleggen aan één van onze huidtherapeuten.

Britt den Reijer
HuidTherapeutisch Centrum Breda

HuidTherapeutisch Centrum

Gezondheidscentrum Kapelhof
Kapelstraat 66 - 1a
4817 NZ Breda

Tel: 076 520 11 80
Mobiel: 06 124 306 09
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons

Locatie Haagse Beemden

Paramedisch Centrum Heksenwiel
Heksenakker 1
4823 JZ Breda

Locatie Etten-Leur (GESLOTEN)

Paramedisch Centrum Etten-Leur
Liesbosweg 40a
4872 NE Etten-Leur

Wij zijn aangesloten bij

Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten
Kwaliteitsregister Paramedici